Zavařování jahod

Zavařování jahod

Ptáte se na mustr, tak tady je, dřív než muž udělal dětem snídani, měla jsem zavařeno:)

1kg jahod ohřeji v hrnci se silnym dnem, rozmačkám jen trochu šťouchadlem na brambory, přidám půl deci citronové šťávy a cca lžíci čerstvě natrhaného rozmarýnu, vedle odměřim cukr (dala jsem asi 150g třtinového z YESBez), je to na Vašem vlastním uvážení, v receptu je 200 - 300g, nechám na váze a přimíchám a rozmíchám 10g pektinu, nasypu vše do hrnce, přivedu k varu, ideálně sbírám i pěnu, 3minuty vařím, pak už plnim sklenice a šoupnu zavařit do myčky na nádobí:) Zpočátku sezony hledám poměry pektinu v kuchařkách, později už odhaduji podle oka, záleží na množství cukru v ovoci, a to pak už umíte odhadnout:) Přeju pěkné dny