Čočkovice

Čočkovice

Zimní období se tak nějak automaticky doplňuje s luštěninami, v permanenci jsou také jáhly a ječné kroupy, které patří k staročeské klasice a ke všemu mají "odhleňovací" účinky! Vše najdete v YESBez!

Doporučujeme jednoduchá jídla plná koření a bylin. Například tuhle čočkovou polévku:

- 200g čočky (jakékoliv, my rádi kombinujeme třeba zelenou s belugou), namočte nebo jen spařte, nalijte novou vodu a vařte do změknutí na tak akorát spolu s bobkovým listem (máme v YESBez),
- rozehřejeme vedle olivový olej, opečeme na něm strouhanou mrkev (my máme zásoby ze zahrádky), na jemno cibuli a česnek, máte-li řapíkatý celer, tak na kousky i jej, já použila celý pórek ze zahrádky, opečeme dozlatova, poté přiliji část čočky,
- zbylou čočku rozmixuji spolu s rajčaty(mražená, čerstvá, konzervovaná..), koriandrem a tymiánem (bylinkami nešetřete),
- vzniklou směs naliji k opečené zelenině, míchám, přiliji vývar (mražený, čerstvý nebo jen horkou vodu smíchám se sušeným Wurtzlem z YESBez).

Inspirovala jsem se od Kamu's Mise en Place z její famózní kuchařky Nejbarevnější Mexiko a ta píše: "důležitá je výsledná sladko-kyselo-slaná chuť, začneme lžíci cukru, lžící octa, lžičkou soli..."

Ochutnávejte, dokud to nebude ono, když vařím jen pro dospěláky, přidám chilli nebo zázvor (v YESBez máme chilli i zázvor v "Benkor" kvalitě) Servírujte s rostlinnou nebo živočišnou smetanou.

Upusťte uzdu fantazie, při vaření to vyzkoušejte a pokračujte klidně dál celým novým rokem i při jiných činnostech.