Bazalkové pesto

Bazalkové pesto

Je to velmi easy a velmi dobrý!

Uvařte jakékoliv těstoviny, které máme v nabídce (semolinové, proteinové z dýňových semínek nebo celozrnné?), vedle rozmixujte pořádný svazek bazalky s vrchovatou lžící lahůdkového droždí, trochou soli, citronovou šťávou, stroužkem česneku, 50g piniových semínek a 100ml olivového oleje.

Pesto s těstovinami tvoří lahodnou plnou chuť, pokud si dáte k obědu, načněte k němu některý s našich moštů, dále-li si ho k večeři, nalijte si k němu famózní biodynamickou Oranžádu, spontánně fermentované rulandské šedé.

Pro všechny ingredience skočte do YESBez, bazalka byla součástí bio bedýnky z farmy Olešná.

Přejeme pěkný den!

Dhal by sis?

Dhal by sis?

Do deštivých dní je pokrm číslo 1 dhal na mnoho způsobů. Tenhle na fotce je z osmažené cibulky a dýně z loňských zásob, kari, římského kmínu, česneku, zázvoru, po osmažení a změknutí cibulky a dýně přisypána červená čočka, zalito vodou, dosypán náš oblíbený wurzl zeleninový bujon, dusit dusit dusit, sem tam přihodit nějakou bylinu či koření, míchat, ve skleníku už překrásně voní koriandr, tak pokud také máte, tak s ním nešetřete, ti, co odebírají každý čtvrtek bio bedýnky u nás v krámku můžou přihodit několik hrstí zeleného, neb nyní jsou bedýnky plné chlorofylu:) Nakonec můžete zalít trochou smetany (rostlinnou nebo živočišnou) nebo si dhal jen ozdobit lžící zakysané smetany.

Ideální příloha jasmínová rýže vařená s trochou quinoy a nějaký kvašený kondiment.

Lahodné obědy a večeře přejeme všichni z YESBez!

Plněný knedlíík

Plněný knedlíík

Na tyhle famózní plněné knedlíky si můžete zrovna nakoupit v YESBez: pohanková mouka (300g), uvařené a nastrouhané brambory jako základ(1kg), vajíčka (2ks), smícháte, pracujete rychle, těsto se lepí, namáčíte si ruce, tvoříte placky, vkládáte ovoce (já rovnou mražené jahody), vaříte v osolené vodě cca 8minut, sypete cukrem (mimochodem máme moc dobroučkej moučkový ze třtiny) nebo sirupem, my polili ještě máslem, jahodovým rozvarem a navrch jogurt nebo tvaroh podle vlastního chuťového a estetického uvážení.....dobrou chuť!

V hlavní roli rýže

V hlavní roli rýže

Jasmínová rýže je skladem, zeleninu co dům dal nechat osmažit do lehce křupava, základ dělám z cibule a pak třeba květák, mrkev, paprika. Zasypu kořením (kari máme také skladem), docela dlouho restuji, poté zaliji sklenicí plné tamari (skladem) napůl s vodou, s nastrouhaným bio zázvorem (na krámku) a bio česnekem, do toho rozmíchám škrob (kukuřičný nebo kuzu, kukuřičný máme na krámku), doliji podle potřeby další vody, abych dosáhla správné hustoty. Promíchávám, nechávám bublat. Pak je hotovo.

Kvásková bába

Kvásková bába

Věříme, že jste měly krásný Den matek, ta kvásková bábovka na fotce byla taky pro jednu maminku!

Recept je ulovený zde: https://conovehonakopci.cz/2012/03/babovka-z-kvasku/ a kromě rumu u nás seženete všechny ingredience, tak si pospěšte.

Perníček ze Svatojánu

Perníček ze Svatojánu

Perník inspirovaný Kuchařkou ze Svatojánu, mňam, moc nám chutnal, nebyl přeslazený, byl vláčný a poleva byla famózní!

Promíchám 70g žitné, 170g špaldové mouky se špetkou soli, 60g kokosového cukru, 2lžičkami prdopeče, 1/2lžičky jedlé sody, lžíci lněného semínka a 20g kakaa.

V jiné nádobě rozšlehám 400g kysaného nápoje (rostlinného či živočišného původu, já použila kefír z Bemagra) a 100ml slunečnicového oleje.

Mokrou směs nalijeme do suché, krátce promícháme, rozetřeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku, na 180st. 20minut.

Poleva: v rendlíku metličkou rozšlehám 100ml vody, 50ml citronové šťávy, 1 lžíci kukuřičného škrobu (máme v YESBez) a 2lžícemi moučkové cukru (poctivého ze třtiny od nás z krámu), svaříme za stálého míchání, rozetřeme na perník.

Po ztuhnutí konzumujeme, ideálně k NEKÁVĚ (taktéž na krámku).

Agent Koopr

Agent Koopr

Lahodná koprovka? Rozpálím olej v litinovém hrnci, přisypu hladkou mouku, smažím do hněda jíšku, přidám vývar nebo vodu, přisypu koření, vložím houby, přidám kopr, až změknou houby přisypu další kopr a na kostičky brambory, po změknutí brambor vkládám zbytek kopru, liji ocet, případně trochu cukru, finálně zalívám smetanou. Servíruji s uvařeným vajíčkem od šťastných slepiček.

Ginger & reBarbora

Ginger & reBarbora

Zázvor a rebarbora. Odvážný koláč od Kitchenette. Neřekla bych moc pro děti, možná s větší dávkou cukru. Nám ale chutnal k odpolední kávě moc!

https://kitchenette.cz/clanek/170-francouzsky-rebarborovy-kolac

Banánovo špenátové? Lívance!

Banánovo špenátové? Lívance!

Přicházíme s tipem, jak si udělat radost, potěšit chuťové buňky, zabavit děti přípravou barevného pokrmu a dát si něco zdravého.

Vyklepněte 4 vejce od šťastných slepic spolu se dvěma zralými banány (v pondělí zas na krámku) do mixéru, přilijte 120ml mléka (domácí rostlinné nebo kravské bio z krámku), hrst zeleného od cesty, já měla ze zahrádky mangold, můžete použít bršlici, kopřivu nebo povolených 25g zmraženého špenátu a MIXUJTE.

Přidejte suché ingredience: 110g mouky (nakombinujte tu, kterou máte doma, třeba mandlovou a pohankovou, nebo použijte jen špaldovou), přidejte 40g strouhaného kokosu (toho echt od nás z krámku!), 1 lžičku prášku do pečiva, špetka soli.

Rozmixujte do hladka. Přelijte, nechte odpočinout. Smažte.

Servírujte s jogurtem, nasekanými semínky, povoleným zmraženým ovocem...

Hlavně si to užijte, nebojte se zkoušet, co která mouka udělá, jaká chuť vás baví víc a co fakt ne. Nezapomínejte na sebe, nezapomínejte na nás a naše kvalitní suroviny, nově si objednávejte přes objednávkový mail a držte se!